mercoledì 6 febbraio 2013

Putisoare cu nuca





Una ricette romena che mi ricorda la mia infanzia. Un dolce veloce e facile che mia madre preparava speso e tante voilte anche con quello che avanzava  del 'impasto degli gnocchi di patate con le prugne  ( e la stessa ricetta )

per 6 porzioni

Ingredienti

500 gr patate
250 gr farina 00
1 uovo
sale

gherigli di noce triturati - quanto sta in un piatto fondo
zucchero semolato secondo il vostro gusto
2 manciate di pangrattato
una noce di burro

Lessate le patate, sbucciate e lasciate raffreddare. Schiacciate o grattugiate le patate lesse e aggiungete l'uovo , un pizzico di sale e 150 gr  farina, impastate e aggiungete tutta la farina o solo quanto basta per ottenere un impasto non troppo duro ma neanche un impasto appiccicoso.
Prendete piccoli pezzi d'impasto , grandi quasi 1.5 cm diametro e fateli arrotolare fra le vostre palme per ottenere degli gnocchi allungati della misura e forma di un dito.

Lessate i gnocchi in acqua salata , sono pronti quando vengono a gala .

Frattempo in una padella scaldate il burro con il pangrattato e i gherigli di noci macinati fino quando il pangrattato cambia il colore, aggiungete zucchero, amalgamate e spegnete il fuoco. Versate in questa padella i gnocchi scollati e mescolate con cura cosi che le noci coprano i gnocchi ma questi non si rompono.

Chi vuole puo' aggiungere anche cannella .


in romana

Cine are o problema cu numele e clar ca nu a mincat in copilarie niciodata acest fel de mincare Eu numai asa il cunosc si mama mea cind nu avea timp ne pregatea aceasta "bunatate fara seaman" in diferite moduri: cel mai rapid era sa ia niste macaroane din alea lungi rupte in bucati de lungimea unui deget si sa le fiarba dar cel mai des ne facea dupa reteta originala adica cea cu aluat din cartofi cind ii raminea aluat de la galustile cu prune. Eu am facut coltunasii slovaci cu brinza si mi-a ramas aluat care fiind identic ca si reteta cu aluatul de la galustile cu prune a fost imediat transformat in minunatele putisoare.


din aceasta cantitate va ies insa vreo 6 portii mari

Ingrediente :

500 gr cartofi
250 gr faina alba
1 ou
sare
miez de nuca - cit sta intr-o farfurie de supa
zahar dupa gust
pesmet cit luam in 2 pumni
unt - cit o nunca

fierbem cartofii in coaja sau curatati , la abur sau in apa cu sare , ii lasam sa se raceasca putin, daca sunt cu coaja ii curatam si ii radem pe razatoare ( eu am folosit unelata cu gaurele pentru strivit cartofii).

Adaugam oul, sarea si faina mai intii o parte , framintam si mai adaugm, depi9nde de cartofi si de tipul fainii daca oi adaugam toata sau mai putina.

Din aluatul astfel obtinut si care nu trebuie sa fie nici foarte tare dar nici lipicios facem suluri sau chiar rupem bucati cit o bila cu diametrul de 1.5 cm , apoi feicare bucata o frecam intrre palme ca sa ii dam o forma lunguiata , de dimensiunea degetului mic cca .

Punem apa la fiert, adaugam sare si cind clocoteste varsam putisoarele . Trecem cu lingura cu coada lunga prin oala ca sa nu se lipeasca de fund si cind se ridica la suprafata sunt gata fierte. Le scoatem cu o strecuratoare sau cu paleta cu gaurele .

Separat intr-o tigaie punem untul cu pesmetul si nuca macinata sa se caleasca, cind isi schimba culoarea adaugam zaharul, amestecam bine si stingem foicul imediat. Adaugam putisoarele si amestecm cu grija sa nu le rupem.

Servim. Cine vrea poate sa adauge scortisoara , eu nu am pus .
  

english 

   This is a romanian traditional recipe , long size , finger shape potato dumplings .  

 ingredients :   
500 gr potatoes ( skinless) 
250 gr all purpose flour
salt
1 egg

1 cup walnuts kernels
two handfuls breadcrumbs
sugar according to your taste
a knob  ( walnut size )  of butter

Cook potatoes and mash them ( I grated them as we do in Romania) . Add salt, egg and from the beginning 150 gr flour, mix everything and add flour if you need,

In the same time put to boil a pot with water and a teaspoon of salt.

Take small pieces of dough, almost large 1.5 cm diameter and let them roll between your palms to get the long dumplings ( size and shape of a finger) .

Boil dumplings  in salt water and they are ready when floating .

Meanwhile, in a pan heat the butter with the bread crumbs and walnuts ground up until  when the breadcrumbs change color. Add sugar, stir and turn off the heat. Pour into the pan this long size dumplings and mix .