venerdì 30 settembre 2011

Risotto con cetrioli e tonno - Risotto ( orez) cu castraveti si ton (din conserva) - Risotto with cucumbers and canned tuna




ingrediente per 2 :

120-130 gr riso Carnaroli
1 - 2 spicchi d'aglio
2-3 cetrioli
1 scatoletta di tonno
sale, olio o burro
brodo vegetale


Prepariamo il brodo vegetale ( acqua, carota, sedano e cipolla ) o usando un dado vegetale.
Facciamo rosolare i cetrioli lavati, sbucciati e tagliati a cubetti, un pizzico di sale insieme con l'aglio e un cucchiaio d'olio ( o una noce di burro). Togliamo l'aglio e aggiungiamo il riso e lo facciamo tostare per alcuni minuti. Versiamo il brodo mescolando di tanto in tanto, aggiungendo brodo quando evaporato, fino a cottura. Aggiungiamo il tonno ( senza olio o liquido ) e amalgamiamo.
Una volta cotto ho spento lasciato un po' che si riposa prima di  servire.

in romana

ingrediente pentru 2 portii :

120-130 gr orez Carnaroli ( pentru risotto)
1 -2 catei de usturoi
2-3 castraveti ( depinde de dimensiuni)
1 cutie de ton din conserva *
sare, ulei/unt
supa vegetala


Punem la fiert supa vegetala ( apa cu morcov, telina, ceapa ) sau apa cu cub vegetal ( de preferat facut in casa ).
Se spala si se curata de coaja verde apoi se taie in cuburi castravetii. Se pune in oala cu fund mai gros, 1 lingura de ulei sau o nuca de unt si cateii de usturoi curatati dar intregi. Cind uleiul/untul s-a aromatizat pe foc foarte mic de la usturoi il scoatem si il aruncam. Adaugam castravetii si putina sare. Lasam pe foc amestecind cind este nevoie pina cind cuburile de castraveti se inmoaie. Adaugam orezul si il lasam pina cind devine usor sticlos. Adaugam cite un polonic de supa fierbinte ( supa trebuie sa fiarba potolit separat in timp ce preparam risotto, astfel incit sa avem mereu la indemina zeama calda de adaugat peste orez). Adaugam supa mereu putin cite putin si amestecam pina cind orezul este fierte al dente .
Stingem focul si adaugam tonul din conserva (* scurs de sosul natural sau de ulei) ,
amestecam si lasam sa se racoreasca citeva minute inainte de a-l servi.

english

ingredients x2:

120-130 g rice Carnaroli
1 - 2 cloves of garlic
2 - 3 cucumbers
1 tuna canned
salt, oil or butter
vegetable broth


Prepare the vegetable broth (water, carrots, celery and onion).
Put the cucumbers washed, peeled and cut into cubes with a pinch salt, with the garlic and a tablespoon of oil (or butter) in a pan. Fry it few minutes, remove the garlic and add the rice, toast it for few minutes. Pour the broth, stirring occasionally, adding broth when steamed until cooked.. Add tuna ( without oil or another natural sauce) and mix.