domenica 18 ottobre 2009

Covrigi (con sale/ cu sare)


dopo che abbiamo dato la forma lasciamo a lievitare 30 minuti

una volta lessati in acqua con il caramello e il bicarbonato, salati e lasciati ad asciurgare


pasta per pane ( per 4 )
250 gr farina 00
acqua quanto basta per ottenere un impasto morbido ed elastico
5-7 gr lievito di birra sciolo nell'acqua
sale grosso

150-200 gr zucchero
5 l acqua
1 cucchiaino bicarbonato di sodio

- impastiamo la farina con acqua e il lievito e lasciamo a lievitare fino quando raddoppia
- dividiamo l'imapsto in pezzi da quasi 100 gr, arotoliamo ogni pexxo per ottenere un rotolo di 40 cm al quale diamo la forma come nella foto
- lasciamo lievitare per 30 minuti e fratempo mettiamo in una pentola a bollire l'acqua, quando l'acqua bolle in un pentolino facciamo caramellare lo zucchero ( colore scuro) che lo versiamo nell'acqua bollente. Lsciamo che si scioglie bene e versiamo anche il bicarbonato
- immergiamo ogni " covrig " e quando viene a gala lo prendiamo ( come per i gnocchi) e lo mettiamo per prima nel sale grosso * e poi ad asciugarsi
- una volta asciugati tutti gli mettiamo sulla teglia con carta da forno ( p soltanto spolverata con farina ) e infornaimo nl forno caldo a temperatura massima ( piu' di 250 °C ) fino quando prende colore ( non troppo a lungo perche si seccano dentro, non sarano morbidi )

il caramello aiuta ad ottenere il colore un po' piu' scurro ma anche ad ottenere la crosticina lucida e di un sapore un po' diverso

* al posto del sale potete usare semi di papavero o sale e papavero



in romana:

aluat pentru piine
( pentru 4 covrigi)

250 gr faina 00
apa cit este nevoie ca sa obtineti un aluat elastic
5-7 gr drojdie de bere topita in putina apa
sare grunjoasa *

pt fiert:
150-200 gr zahar
5 l apa
1 lingurita de bicarbonat de sodiu


- framintam un alaut din cantitatile de mai sus si il lasam sa dospeasca pina cind isi dubleaza volumul

- impartim aluatul obtinut in bucati de cca 100 gr fiecare din care rulam sumluri lungi de cca 40 cm apoi le dam forma din fotografie 

- lasam sa mai dospeasca covrigii cca 30 minute timp in care noi punem la fiert apa (4-5 l ) si separat intr-un ibric caramelizam zaharul cu cit mai inchis la culoare cu atit mai bine, zaharul caramelizat in varsam in apa cind aceasta clocoteste si il lasam sa se dizolve in apa, adaugam 1 lingurita de bicarbonat de sodiu si apoi aruncam in aceasta apa pe rind fiecare covrig. Cind covrigul se ridica la suprafata il recuperam cu paleta gaurita, il trecem prin sare ( pe partea mai groasa ) so il lasam sa se usuce pe un servet de bumbac

- cind am terminat aceasta operatiune pentru toti covrigii si s-au uscat deja ii asezam pe tava cu hirtie de copt sau presarata cu faina si ii coacem in cuoptorul incins la maxim ( peste 250 °C ) . In cuotor treebuie sa stea doar pina se rumenesc, nu foarte mult timp deci focul trebuie sa fie la maxim si cuptorul bine incins. Daca ii coaceti la foc mai mic si mult timp vor rezulta tari.

caramelul ajuta sa obtinem culoarea mai inchisa luciul si gustul caracteristic .

in loc de sare puteti folosi mac sau chiar sare si mac impreuna