venerdì 19 settembre 2008

Pane alla birra ( 2 in 1) - Piine cu bere ( 2 in 1)






due tipi di pane :

A. pane alla birra con formaggio feta e rosmarino
B pane alla birra con aneto
o se volete anche semplice senza aggiungere niente

un unico impasto diviso in due in quale abbiamo aggiunto nel primo 1 cucchiaio di formaggio feta e un rametto di rosmarino tritato e nel secondo aneto fresco e tritato ( va bene anche aneto secco ) e si può aggiungere un formaggio tipo cheddar

impasto unico per i due tipi di pane :
350 gr farina
210-250 ml birra
1 cucchiaio miele o zucchero
1 cucchiaio olio
2 cucchiaini sale
7-8 gr lievito di birra fresco

ripieno :
A
2 cucchiai formaggio feta
1 rameto rosmarino

B.
2 cucchiai aneto fresco tritato
e se volete 2 cucchiai formaggio svizzero grattugiato


far sciogliere il lievito con il miele
aggiungere la birra tiepida
versare tutto nella farina con il sale e amalgamare
impastare bene con le mani unte di olio ( il cucchiaio)
dividere in due e aggiungere gli altri ingredienti
amalgamare e lasciare lievitare ogni pallina di impasto
quando ha raddoppiato il volume stendere di spessore di uno ditto e arrotolare .. i due rotoli ottenuti e intrecciati gli mettiamo sulla teglia con carta da forno e gli spennelliamo con uovo sbattuto, uovo + latte o uovo + yogurt o quello che piace a voi, io con uovo + latte

infornate nel forno caldo a 180 °C per 40-45 minuti


in romana :

doua tipuri de piine:
- piine cu bere si brinza feta /sau telemea si rozmarin
- piine cu bere si marar
sau dc vreti chiar si aluatul simplu fara adaosuri

facem un singur aluat pe aacre il vom imparti in doua, in primul aluat o sa adaugam feta /telemea si rozmarin iar in cel de-al doilea marar si dc vreti uìorcie fel se svaizer sau cascaval mai moale ras .. eu numai marar am pus

aluatul unic pentru ambele tipuri de piine:
350 gr faina
210-250 ml bere
1 lingura miere sau zahar ( dulceata mierii sau a zaharului nu doar va topi drojdfia dar va mai indulci din amareala berii .. deci dc nu va deranjeaza gustul amar al berii puteti pune numai 1 lingurita de miere sau zahar)
1 lingura ulei
2 lingurite sare
7-8 gr drojdie de bere proaspata

umpluturi:
A
2 linguri de brinza feta sau telemea strivita cu furculita
1 rameto rosmarinoramurica de rozmarin din care tocam numai frunzele
B.
2 linguri de marar
si dc vreti si 2 linguri de brinza cheddar sau svaiter sau orice alt cascaval mai moale si mai dulce ras

topiti drojdia cu mierea sau zaharul
adaugati berea calduta
amestecati si turnati totul intr-un castron in care se afla deja faina
framintati bine cu miinile unse de ulei ( lingura din reteta )
impartiti aluatul obtinut in doau parti si in fiecare adaugati ingredientele respective, framintati si lasati sa dospeasca
dupa ce a dospit luati fiecare aluat si il intindeti pe planseta nu foarte subtire insa si il rulati apoi impletiti sulurile ontinute
asezati piinea obtinuta pe tava cu hirtie de copt si o ungeti cu ou batut, ou batut + lapte sau ou batut + iaurt .. eu am uns cu ou batut si lapte
coaceti in cuptorul deja incalzit la 180 °C pt cca 40-45 minute.